tirsdag 25. november 2008
Ting 23
mandag 24. november 2008
Ting 8
Var inne på wikipedia og leste om podcast og hørte så på forskjellige podcast fra Nrk`s hjemmeside. Valgte meg ut to; Boktilsynet og 20 spørsmål. Prøvde og få podcastene til å fungere direkte fra bloggen, men uten hell. Var også innom Bloglines.com og registrerte meg der.
Legger lenke til en podcast: http://podkast.nrk.no/program/boktilsynet.rss
Podcast kan være nyttig mht til å kunne holde seg oppdatert ved å få med seg f.eks aktuelle radioprogram i etterkant av de fastlagte sendingene
søndag 23. november 2008
Snøløkt
Snøløkt
Jeg trenger ingen refleks.
Du ser meg på veiene i mørket.
Hjertet mitt lyser dimt rødt
på innsiden av ribbeina.
Jeg er som
ei vandrende snøløkt
med et stearinlys inni.
Hans Børli
Ting 22
Bibliotek 2.0
Taigatesene http://www.taigaforum.org/documents/Provocativestatements.pdf
er nå lest, og noen av dets spådommer for framtida har slått til.
Teknikken utvikler seg, og vi i bibliotekene må ikke bli hengende etter.
2.0 kan gjøre det lettere for oss å nå ut til brukerne; spesielt de yngre som har vaner for å gjøre informasjonshenting via internett.
Kommunikasjon mellom bibliotekene går elektronisk via nett, og
brukerne kan via bibliotekenes hjemmesider og i fellessøk i kataloger bestille medier og få det levert på "sitt" lokale bibliotek(Norgeslån) . Tjenestene "Biblioteksvar" og "Chat med en bibliotekar" samt google og kvasir kan brukes i forbindelse med referansearbeid. Disse tjenestene krever at bibliotekpersonale har kompetanse og holder seg oppdatert innen den digitale verdenen.
Opprettelse av mappa mi gir brukerne anledning til å fornye/reservere lån lånene sine. Dette var utenkelig bare få år tilbake. Mange pessimistiske spådommer (papirløse samfunn, boka blir "avlegs") har ikke slått til mht at folk stadig kjøper/leser mer , og er oppdatert på ny litteratur som aldri før...
Skal vi møte dagens, og morgendagens bibliotekbrukere må vi ikke bli sittende på gjerdet.Uansett størrelse på biblioteket har brukerne samme krav til kvalitet på tjenestene.
Hva slags 2.0 kompetanse kan brukerne forvente at bibliotekaren innehar? Eksempel på verktøy som bør inngå i en bibliotekars arbeidshverdag er oppdaterte hjemmesider, bokblogger, chatting, videosnutter etc. Godt samarbeid mellom fag- og folkebibliotekene er med på å kvalitetssikre tjenestene våre. Dialog/tilbakemelding med brukerne via hjemmesiden kan hjelpe oss til å videreutvikle og forbedre våre 2.0 tjenester (eks wiki, chatting, blogging).
For at bibliotekaren skal kunne inneha/opprettholde og bruke web 2.0 kompetanse må det først og fremst avsettes TID!
Dette kan være tid til kurs/oppdatering/inspirasjon og tid til å ajorholde web 2.0 tingene. Tid er dessverre mangelvare, og det er vanskelig å finne ting som kan nedprioriteres på et aktivt kombinasjonsbibliotek som vårt. Vi ser ikke at disse digitale muligheter vil spare oss for andre arbeidsoppgaver, så personalressursen må nok styrkes om en skal bruke web 2.0 i stor utstrekning. Hva kan bibliotekene oppnå med bruk av web 2.0?
Gjennom 2.0-tjenestene kan bibliotekene få nye brukere, mer fornøyde brukere, oppdaterte brukere...
MEN... til tross for alle digitale muligheter med f.eks bokblogger og wiki for å anmelde/anbefale bøker, må en ikke glemme at bokprat der en samles i biblioteket fortsatt er viktig.
Bibliotekets rolle som sosial møteplass og arena for opplevelse må ikke glemmes bort i vår digitaliserte hverdag...
Ting 20
Jeg har nå sett på artikkelen av MacManus om e-læring 2.0, og vært inne på mgspodcast.
Registerte meg på ChinesePod og så litt på sidene. Disse sidene så bra ut for de som er interessert i å lære kinesisk; masse oppgaver, tegn, uttale, eksempler og grammatikk. E-læring er sikkert spesielt gunstig med tanke på språkkurs.
E-læring har mange fordeler; du kan studere når og hvor du vil, du kan både lytte og se, hurtig tilbakemelding på oppgavene, kan kanskje velge vanskelighetsgrad etter læringskurve osv.
E-læring vil sikkert bli mer brukt i fremtiden; den største fordelen er etter min mening frihet mht tid og sted.
Ting 19
er ikke noe for meg...
Har sett på introduksjonsvideo om second life og lest om World of warcraft på Wikipedia. Forstår at dette er et avansert system, med masse av muligheter for de som liker simulerte virkeligheter. Jeg gikk inn på Second Life og opprettet en bruker; hadde det fine navnet My Goldshark. Installerte spillet og prøvde det. Trenger trening både for manøvrering, flyving og snakking...sikkert mange funksjoner, men prioriterte å ikke bruke så mye tid inne i denne verdenen. Så også litt på noe info om Island som lå på Second Life.
Slike spill fenger ikke, og er langt ned på lista over ting jeg vil bruke tid på...
-men likevel greit å ha vært innom det; og sett litt på hva det er...
Ting 21
Jeg var inne på http://www.seomoz.org/web2.0/short og så på de høyest rangerte nettstedene på de ulike kategoriene. Har blitt kjent med noen av de som sto på listen, men de fleste av stedene er totalt ukjente. Det er derfor umulig for meg å si om det er de beste 2.0 tingene som har vunnet. Ble gjennom denne listen oppmerksom på GoogleDocs http://www.google.com/google-d-s/intl/no/tour1.html som så interessant ut. Tror det vil bli utprøvd senere; virker greiere enn Zoho writer.
Innen bildebehandling er Flickr aktuelt og bruke, men fikk også lyst til å prøve Picnik http://www.picnik.com/. Picasa har jeg prøvd tidligere.
Innen musikk finner jeg igjen Last.fm og innen video ser jeg at YouTube har vunnet. Som startsider ser jeg at iGoogle http://www.google.com/ig har kommet på tredjeplass,og det er en startside som jeg er fornøyd med.
Når det gjelder sosiale nettsteder er Facebook plassert på en fin andreplass.
Ellers er kjente GoogleMaps http://maps.google.com/ og GoogleEarth http://earth.google.com/ også på forståelige topplasseringene.
De tre nettstedene jeg kommer til å prioritere av disse er:
Flickr, GoogleDocs og Picnik
Ting 18
Har nå vært inne på Zoho Writer og opprettet en konto der. Laget to tekstdokumenter for å prøve ut "tingen". Synes det ligner andre skriveprogram, så det er greit å bruke.
Skrev bl.a.inn diktet "Snøløkta" av Børli, som jeg postet til bloggen min.
Vakkert dikt; som passer godt i disse novemberdager da snøen laver ned og gir skikkelig førjulsstemning...
Ting 17
Jeg har nå opprettet en ny sone på Origo; laget en sone for vår leseforening. Valgte å ha en lukket og skjult sone; har foreløpig sendt ut invitasjoner til to av medlemmene; sender ut til resten av gruppa når jeg ser hvordan det fungerer...
Hvis de andre i foreninga venner seg på å bruke dette, tror jeg det kan bli nyttig og artig...
Ting 16
en nettside som kombinerer innhold fra to/flere kilder til en ny tjeneste.
Har vært inne på Ann Arbor District Library og sett på katalogkortene: Litt artig å sette kommentarer direkte på katalogkortene...Og så kan en jo se de uten kommentarer om en ønsker... Var også inne på Librarythingthing.
Så på vinnere på Mashup Awards og fant denne om bøker tilknyttet Amazon og You Tube som jeg syntes var litt fin... http://zoomii.com/#at=3.5,26877,11722
Denne som går på å lage seg sin egen fotobok med henting av bilder fra Flickr var også litt artig:
http://mashupawards.com/bookr/
mandag 10. november 2008
Ting 15
Ting 14
http://www.google.com/webhp?hl=no
onsdag 5. november 2008
Ting 13
Ting 11
Opprettet konto på LibraryThing og la inn titler på noen gode bøker. Meldte meg så inn i gruppa 23 ting Trøndelag. Kan hende går jeg tilbake til denne tingen og legger inn mine bøker senere...
La inn Widget i bloggen, som viser tilfeldige titler fra Huldrines bibliotek.
Ting 12
Ser at det kan være nyttig å ha sine favoritter på Del.icio.us, da en kan finne sine favoritter uavhengig av hvilken pc en bruker.
For min egen del tror jeg ikke denne "tingen" blir brukt av meg...